poniedziałek, marca 17, 2014

Chałka z budyniem i marmoladą

Chałka z budyniem i marmoladą

poniedziałek, marca 17, 2014

Chałka z budyniem i marmoladą



Chałka drożdżowa



Puszysta chałka jest prosta i pyszna, można ją zrobić bez nadzienia ale i nim ją urozmaicić, dzięki czemu nie będziemy musieli jej niczym dopieszczać przed zjedzeniem. 
Moje poczynania najpierw rozpoczęłam od takiej bez nadzienia, wyszła przepiękna ale niestety nie uwieczniłam jej na zdjęciu. Kilka dni temu spięłam się w sobie i zrobiłam ich aż dwie, ogromne, z nadzieniami. :)

chałka drożdżowa


Ciasto drożdżowe - składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 90 ml wody
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 jajo 
  • 10 g drożdży sypkich, bądź w przeliczeniu 20 g świeżych 
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
Nadzienie do chałki - składniki:
  • 1 op. budyniu o dowolnym smaku
  • 375 ml mleka
  • dwie łyżki cukru (jeśli budyń go już nie zawiera)
  • 3-4 łyżki marmolady różanej
Kruszonka - składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła

Chałka - przygotowanie:

Do naczynia wsypujemy mąkę, mieszamy ją ze szczyptą soli i cukrem, następnie z drożdżami sypkimi, w przypadku drożdży świeżych należy przygotować zaczyn oczywiście w ramach gramatur podanych w przepisie (drożdże kruszymy do miseczki, posypujemy łyżką cukru i zalewamy niewielką ilością ciepłego mleka i odstawiamy do ciepłego miejsca na 10 minut). W małym rondelku rozpuszczamy masło, chwilę je studzimy. Dodajemy je do składników sypkich, po czym wlewamy mleko, wodę i jajo. W przypadku zaczynu dodajemy go razem z płynami. Wyrabiamy ciasto, przez około 10 minut, w razie konieczności można podsypać je trochę mąką ale z rozwagą, aby ciasto nie było zbyt zbite. Ma powstać kula elastycznego ciasta, łatwo odklejająca się zarówno od rąk jak i naczynia. Odstawiamy naszą miksturę na godzinę do półtorej w ciepłe miejsce, przykrywając lnianą ściereczką do podwojenia objętości.

Przygotowujemy budyń jako nadzienie do chałki wg zaleceń producenta zmniejszając ilość mleka i odstawiamy do przestygnięcia.


Jak zaplatać chałkę?


Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę i krótko wyrabiamy. Dzielimy na 3 części. Każdą z 3 części formujemy na kształt wałeczka, po czym go rozpłaszczamy i dwa z nich nadziewamy budyniem, zlepiając końce, aby w efekcie powstała rurka z budyniem, ponownie wałeczek, a ostatnią część w ten sam sposób nadziewamy marmoladą. Pleciemy warkocz, na środku ustawiamy wałeczek z nadzieniem z marmolady, końce dobrze zlepiamy i staramy się je ukryć pod chałką.

Chałka z czekoladą powstała na skutek rozwałkowania całości ciasta, posmarowaniu go Nutellą, bądź innym kremem czekoladowym. Ciasto drożdżowe rolujemy i przecinamy wzdłuż, po czym zaplatamy na przemian.

Kruszonkę wykonujemy rozcierając w palcach potrzebne na nią składniki. Z mąki, cukru i masła powstanie sypkie "ciasto" o różnych fakturach. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy zaplecione chałki.

Chałka z kruszonką musi jeszcze wyrosnąć przez około pół godziny w ciepłym miejscu. Po czym wstawiamy je do piekarnika na około 30 minut do temperatury 180 st.


Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger