Są okazje, na które ciasto wypada zrobić, a buchający gorącym powietrzem piekarnik uznawany jest za wroga numer 1. Ja to rozumiem, dlatego niebawem pojawi się seria deserów bez użycia piekarnika.
Kostka Kubusia jest orzeźwiająca i jeśli jesteś okrutnym łasuchem, dodaj więcej cukru :)
Użyłam standardowej blaszki prostokątnej do wypieku ciast, jednak można użyć nieco mniejszej wtedy warstwy będą wyższe i nawet będą się wtedy lepiej prezentowały.
Potrzebujemy:
Masa budyniowa:
- 900 ml soku typu Kubuś (najlepiej oczywiście jeśli sami zrobicie taki sok np. z marchwi, banana i jabłka)
- 120 g budyniu śmietankowego, ja użyłam budyniu od Przyprawy Premium, która w swojej ofercie ma duże torebki z dodatkami do ciast, dla osób które pieką przynajmniej raz w tygodniu sprawdzą się idealnie. Do sklepu traficie klikając TUTAJ
- 3 łyżeczki cukru
- 100g masła
500 ml soku zagotowujemy, w reszcie rozpuszczamy budyń i cukier.
Gotujemy jak tradycyjny budyń na mleku.
Po ugotowaniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Po ostudzeniu budyniu miksujemy masło będące w temperaturze pokojowej, aby je nieco napowietrzyć.
Do masła po trochę dokładamy budyniu, aby nie powstawały grudki i całość się idealnie połączyła.
Ponadto potrzebujemy:
- 4 opakowania herbatników po 100 g każde. Ja użyłam pełnoziarnistych
- 330 ml śmietanki 30%
- 3 łyżeczki cukru
- płatki migdałów do posypania, ja użyłam bardzo drobnych od sweet_yarco do kupienia TUTAJ
Na spod blachy wyłożonej np. folią aluminiową kładziemy herbatniki, jeden obok drugiego. Na warstwę herbatników wykładamy masę budyniową i przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników.
Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno i wykładamy na warstwę herbatników.
Wierzch posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego! :)
wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń