sobota, maja 09, 2015

Mleko konopne.

Mleka roślinne to w pewnym sensie zbawienie dla osób, które mają nietolerancję.
Mleko konopne, tak mało znane, a najlepsze z najlepszych pod względem składników odżywczych.
Nie może się równać żadnemu innemu mleku roślinnemu, można je dodawać do kawy, herbaty, płatków śniadaniowych, bądź jako niezwykle odżywczy napój.
W przygotowaniu niezwykle proste, wymaga jedynie posiadania blendera/malaksera.

Potrzebujemy:
  • szklankę nasion konopii
  • 4 szklanki przegotowanej wody + 2 szklanki
Nasiona płuczemy pod bieżącą wodą i następnie zalewamy 4 szklankami wody i zostawiamy taką "miksturę" na przynajmniej 8 h.
Po tym czasie, nasiona odsączamy z wody, zalewamy pozostałymi 2 szklankami wody i miksujemy przez pewien czas, wszystko zależy od mocy Waszych urządzeń. Mi w thermomixie zajęło to 45 s.
Mleko odsączamy na gazie/pieluszce tetrowej, bądź na bardzo drobnym sicie. I gotowe!


1 komentarz:

  1. Czy była próba zagotowania mleka? sądzę, ze nie. Co zrobić, żeby się ugotowało, a nie ścięło ?

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger