Czarna porzeczka to owoc niezwykły, ma bardzo dużo zastosowań w medycynie.
Zawiera ogromne ilości witaminy C. Garść jej owoców zaspokaja 258% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę! Można brać śmiało zamiast tabletek.
Poza tym bogate są w potas, wapń, fosfor. Po więcej informacji, o których być może ktoś chce wiedzieć odsyłam TUTAJ.
Potrzebujemy:
- 1 kg czarnej porzeczki
- 300 g syropu czekoladowego
Czarną porzeczkę gotujemy wraz z syropem czekoladowym cały czas mieszając. Ja konfitury przygotowuję bardzo szybko, dzięki temu w takim dżemie pozostają jeszcze całe owoce. Co moim zdaniem jest pożądane.
Moje gotowanie trwa około 15 minut.
Chodzi o to, aby całość doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut.
Następnie płyn przelewamy do wyparzonych słoiczków i szybko zakręcamy. Następnie kładziemy do góry dnem, aż do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego