czwartek, grudnia 29, 2016

Poncz jabłkowy na gorąco

Nie każdy może pozwolić sobie na chwileczkę zapomnienia i musi zadowolić się bezalkoholową imprezą sylwestrową :) Na taką przypadłość polecam wspaniały pachnący poncz na gorąco. Poncz wykonany jest z suszonych jabłek od wspaniałego producenta suszonych owoców i warzyw, które w szybki sposób umilą nam wieczór. 


Potrzebujemy:
  • 1 l wody
  • 2 opakowania suszonych jabłek w plasterkach ze skórką od Amkez
  • 1/4 laski cynamonu
  • 1 gwiazda anyżu
  • 50 g miodu
  • 1 łyżka herbaty (można użyć z lipy, granatu, hibiskusa, dzikiej róży)
  • 40 g soku z cytryny
  • 1 pomarańcza obrana ze skórki i pokrojona w plasterki, bez pestek
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przelewamy gorący poncz przez sitko. 


Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:
  • 1 l wody
  • 2 opakowania suszonych jabłek w plasterkach ze skórką od Amkez
  • 1/4 laski cynamonu
  • 1 gwiazda anyżu
  • 50 g miodu
  • 1 łyżka herbaty (można użyć z lipy, granatu, hibiskusa, dzikiej róży)
  • 40 g soku z cytryny
  • 1 pomarańcza obrana ze skórki i pokrojona w plasterki, bez pestek
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym i zagotowujemy 8 min/100 st. C/obr.1. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przelewamy gorący poncz przez koszyczek. 


1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger