Miodowy tort to świetna alternatywa dla biszkoptowych tortów. Utrzymuje znacznie dłużej świeżość i zadziwia. Zadziwia smakiem, formą i wyglądem, ponieważ wygląda na prawdę pysznie, przede wszystkim dzięki Mandarynkom w syropie Wonny Gaj od Za Siedmoma Smakami, która również znanej wielu osobom masie grysikowej nadaje nowego wymiaru smaku.
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 130 g cukru
- 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 2 jaja
- 40 g miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Masa:
- 700 ml mleka
- 8 łyżek kaszy manny
- 1 słoiczek Mandarynki w syropie Wonny Gaj od Za Siedmoma Smakami
- 100 g masła
- łyżka cukru waniliowego
Z podanych składników na ciasto wyrabiamy szybko ciasto miodowe, dzielimy je na 3 części i umieszczamy w lodówce, minimum na 3 h.
Następnie każdą z części rozwałkowujemy na tortownicę o średnicy 28 cm.
Każdy placek pieczemy przez 13 minut w 180 stopniach C, a następnie je studzimy.
Mandarynki odcedzamy z syropu. 3 plasterki kroimy drobno, a resztę zostawiamy do dekoracji.
W garnku umieszczamy syrop, pokrojone plasterki mandarynek, a także mleko i podgrzewamy. W międzyczasie dodajemy kaszę mannę i cukier waniliowy. Zagotowujemy do zgęstnienia. Wyłączamy źródło ciepła i dodajemy masło. Rozpuszczamy energicznie mieszając. Lekko przestudzamy i przekładamy chłodne placki miodowe.
Ciasto odkładamy do lodówki, aby zmiękło. Im starsze, tym lepsze :)
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i układamy na nim plastry mandarynek w syropie.
Wspaniały!
OdpowiedzUsuńPodziwiam...
w jakim stacjonarnym sklepie można kupić te mandarynki?
OdpowiedzUsuń