Dzisiaj wykwintnie, bo kto powie, że szparagi nie są wykwintne? :) Lecz to nie jedyna ich cecha. Są przede wszystkim niezwykle smaczne. Jeżeli jeszcze ich nie próbowałeś/aś, to zachęcam Cię do tego i uwierz, nie zawiedziesz się! :)
Ja podam Ci prosty przepis na to, jak wykorzystać gotowy krem ze szparagów, jak go wzbogacić, aby stał się sycącym daniem obiadowym i.. do dzieła! :)
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti pełnoziarniste, u mnie La Selva
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3 0,5 cm plastry szynki
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 słoik Kremu ze szparagów La Selva
- 200 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
Ponieważ sam sos przygotowujemy w mig, nastawcie od razu makaron i ugotujcie go wg wskazówek producenta, aby był jędrny i smaczny. Pod żadnym warunkiem nie przepłukujcie go pod zimną wodą.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy.
W międzyczasie szynkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy. Chwilę podsmażamy małe skwierczące kąski.
Z gałązki rozmarynu ściągamy igiełki i siekamy je drobno ostrym nożem. Dodajemy do szynki.
Następnie dodajemy krem ze szparagów i śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy i doprowadzamy do wrzenia. Po czym łączymy z ugotowanym makaronem.
Całość doskonale smakuje ze świeżymi listkami bazylii, na które dał się namówić mój 3 latek i życie staje się o milion % lepsze! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego