Przy produkcji tego ciasta dzielnie uczestniczył mój 3 letni Synek :) Trochę ugniatał ciasto, ugotował prawie sam budyń. Uwierzcie mi, codziennie pomaga mi przy gotowaniu, inaczej bym sobie pewnie nie poradziła. Złoty chłopak z Niego! :)
Ciasto jest bardzo kruche, rozpływające się w ustach. Zapieczony budyń z dżemem jagodowym stanowią tak pyszne i kremowe wnętrze, że nie można mu się oprzeć. Zarumienione migdały to taka kropka nad "i". Musicie tego spróbować! :)
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 250 g zimnego masła
- 450 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 1 jajko
Nadzienie:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 słoiczek dżemu jagodowego Radix - Bis
Ponadto:
Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Tworzymy dołek i wbijamy do niego jajko oraz dodajemy pokrojone w kostkę masło. Szybko wyrabiamy ciasto i wkładamy je do lodówki na min. 30 minut.
Następnie 1/2 ciasta kroimy na plastry rozkładamy na dnie blaszki (26x26 cm). Dociskamy, tak aby powstało jednolity spód. Wkładamy blaszkę do lodówki na czas przygotowywania budyniu.
Budyń gotujemy standardowo z 2 szklankami mleka i 2 łyżkami cukru.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i smarujemy je dżemem jagodowym, na dżem wylewamy gorący budyń.
Z pozostałego ciasta odrywamy kawałeczki, spłaszczamy i równomiernie rozkładamy na budyniu.
Całość posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego