Langosze to fenomenalne smażone placki drożdżowe pochodzące z Węgier. Smak tamtejszych langoszy i zapach, który rozchodzi się na wszystkie strony tak, że nie jesteś w stanie się im oprzeć mimo tego, że nie jest to danie fit (a Ty przecież jesteś ciągle na diecie! :D ) sprawia, że kupujesz go i to najlepiej z dużą porcją śmietany i żółtego sera. Ale teraz jesteś w domu i nie możesz ot tak go kupić. Nic się nie martw, mam dla Ciebie przepis na idealne langosze, które przygotujesz w domu z ulubionymi dodatkami.
Swoje pierwsze węgierskie langosze jadłam właśnie na Węgrzech. Langosze smakowały mi bardzo, pamiętam że były to langosze z kwaśną śmietaną i żółtym serem. Wspaniałe ciasto drożdżowe smażone na głębokim tłuszczu.
Ja postawiłam na dodatki w postaci klasycznej śmietany doprawionej solą i pieprzem, startym żółtym serem oraz totalnie chłopskim dodatkiem, czyli boczkiem, szynką i cebulką podsmażonymi na złoty kolor! Mega smaczna bomba - langosze po chłopsku! :)
Potrzebujemy (5 sztuk):
- 20 g świeżych drożdży
- 240 g ciepłego mleka
- 2 ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia i utłuczone
- 420 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Dodatki:
- śmietana 18% (doprawiona solą i pieprzem, a jeśli lubicie to również czosnkiem)
- tarty żółty ser
- boczek
- szynka wędzona Maestro Henryk Kania
- cebula
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i tłuczone ziemniaki. Traktujemy wszystko blenderem, aby nie pozostały żadne grudki z ziemniaków.
Do ziemniaków z mlekiem dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono dosyć luźne, dlatego proponuję wyrabiać je mikserem.
Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie na dużej szerokiej patelni rozgrzewamy olej, musi mieć około 4 cm wysokości i temperaturę około 180 stopni C.
Ciasto dzielimy na 5 części. Każdą z nich lekko oprószamy mąką i rozciągamy na dość cienki placek z nieco grubszymi bokami.
Smażymy na złoty kolor z obydwu stron, po czym odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego