Zawiera przede wszystkim kwasy OMEGA-3, tak cenne dla naszego zdrowia, ponadto zawiera duże ilości potasu i fosforu. Wiecie, w szpitalu przy podawaniu dzieciom sterydów, podawano również potas, czy nie mogłyby dzieci dostać w zamian makreli? ;)
Do prawidłowego przyswajania fosforu potrzebna jest nam witamina D. Skąd ją czerpać? A ze słońca i.. z naszej kochanej makreli, która zawiera duże jej ilości!
Zachęciłam Was do spożywania makreli?
Zawsze pod ręką możecie mieć taką w puszce, ja właśnie skonsumowałam przepyszną sałatkę z makrelą w oleju od Łosoś Ustka
Potrzebujemy:
- dwie garście miksu sałat, u mnie z roszponką
- 1 puszka filetów z makreli od Łosoś Ustka
- 1 pomidor
- pół zielonego ogórka
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 4 łodyżki drobnego szczypiorku
- ulubione zioła do sałatek
Ogórka kroimy w cienkie plasterki, jajko na łódeczki, a pomidora na 10 części, również w łódeczki, ale takie mini. Do półmiska wykładamy sałatę, na nią kładziemy plasterki ogórka, następnie łódeczki z pomidora. Dookoła układamy ćwiartki z jajek. Filety z makreli odcedzamy z oleju, jeśli nie chcecie wersji fit, można połową oleju z puszki polać całość sałatki.
Zwieńczamy sałatkę posiekanym drobno szczypiorkiem i posypujemy ulubionymi ziołami do sałatek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego