Tego szukasz?

18 kwi 2015

Sałatka z makrelą.

Makreli jeszcze tutaj nie było, zastanawiające, bo to przepyszna ryba. Kremowa i krucha zarazem, te połączenia to jak abstrakcja, a jednak zdarza się. Makrela, poczciwa ryba, która jest tak bardzo niedoceniana pod względem swych wartości odżywczych, że aż trudno to pojąć.
Zawiera przede wszystkim kwasy OMEGA-3, tak cenne dla naszego zdrowia, ponadto zawiera duże ilości potasu i fosforu. Wiecie, w szpitalu przy podawaniu dzieciom sterydów, podawano również potas, czy nie mogłyby dzieci dostać w zamian makreli? ;)
Do prawidłowego przyswajania fosforu potrzebna jest nam witamina D. Skąd ją czerpać? A ze słońca i.. z naszej kochanej makreli, która zawiera duże jej ilości!
Zachęciłam Was do spożywania makreli?
Zawsze pod ręką możecie mieć taką w puszce, ja właśnie skonsumowałam przepyszną sałatkę z makrelą w oleju od Łosoś Ustka

Potrzebujemy:

  • dwie garście miksu sałat, u mnie z roszponką
  • 1 puszka filetów z makreli od Łosoś Ustka
  • 1 pomidor
  • pół zielonego ogórka
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 4 łodyżki drobnego szczypiorku
  • ulubione zioła do sałatek
Ogórka kroimy w cienkie plasterki, jajko na łódeczki, a pomidora na 10 części, również w łódeczki, ale takie mini. Do półmiska wykładamy sałatę, na nią kładziemy plasterki ogórka, następnie łódeczki z pomidora. Dookoła układamy ćwiartki z jajek. Filety z makreli odcedzamy z oleju, jeśli nie chcecie wersji fit, można połową oleju z puszki polać całość sałatki.
Zwieńczamy sałatkę posiekanym drobno szczypiorkiem i posypujemy ulubionymi ziołami do sałatek.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego