Mięso z uda jest soczyste, pełne smaku i o świetnej strukturze. Do przepisu trzeba mięso odciąć od kości, do moim zdaniem wyprawia je w ogóle na pierwsze miejsce na podium w konkursie na najsmaczniejsze mięso w kilkanaście minut!
Do przygotowania mięsa potrzebujemy około pół dnia, najlepiej jeśli będzie to nawet cała doba, mięso wtedy uzyska więcej smaku z przypraw jakimi zostanie zamarynowane.
Potrzebujemy:
- dowolną ilość udek z kurczaka, to Wy decydujecie ile chcecie ich zjeść ;)
- czosnek, u mnie niedźwiedzi z Piątnicy
- sól paprykowa do kupienia TUTAJ
- pieprz ziołowy
- słodka papryka wędzona, warto się w nią zaopatrzyć ze względu na niezwykły aromat!
- chilli do smaku
- 2 szklanki wody
- mąka do obtoczenia
Od udka odcinamy kość i wszystkie chrząstki. Można również oderwać skórę, nam jednak ona nie przeszkadza zupełnie i ją zostawiam.
Posypujemy wyżej wymienionymi przyprawami wedle uznania :) jedni lubią nieco ostrzej inni łagodniej, nie chcę nic sugerować. Wstrzymajcie rękę na papryce wędzonej, jest bardzo intensywna w smaku.
Przyprawione mięso przekładamy np. do miski i przykrywamy szczelnie folią, odstawiamy na minimum 6 godzin.
Po marynowaniu nadszedł czas na panierowanie. Panierujemy najpierw w mące, otrzepujemy z nadmiaru, później na chwile do wody i znowu do mąki.
Smażymy na głębokim oleju około 15 minut.
Podajemy w opiekanej w tosterze bułce, chlebie, jak tylko Wam się podoba, u nas wersja z odrywanym chlebkiem, sosem jogurtowo czosnkowym, keczupem, kapustą pekińską i pomidorem. :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego