wtorek, stycznia 06, 2015

Indyk i Prosiak w majeranku stali.

Dziś prezentuję kolejny pomysł na wędlinę z szynkowara.

Na tapecie karkówka i filet z indyka.
Wędlina wychodzi soczysta, o delikatnym smaku i pięknym aromacie majeranku.

Mieszanie różnych mięs to idealny sposób na powiększenie spektrum doznań smakowych jakich mieliśmy okazję w swoim życiu doznać. Wędliny sklepowe, hmm.. kto to wie co w nich tak na prawdę siedzi.

Na szynkowar 3 kg potrzebujemy:

  • 1100 g karkówki wieprzowej
  • 700 g filetu z indyka
  • 10 g peklosoli
  • 15 g soli kuchennej
  • łyżeczkę gorczycy
  • 2 kopiaste łyżeczki majeranku
  • filiżankę wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
Mięso kroimy na małe kawałeczki 2x2 cm. Doprawiamy solami, gorczycą, majerankiem. Dobrze wyrabiamy, aby mięso zaczęło się "kleić". Dosypujemy żelatynę i zalewamy filiżanką wody. Wyrabiamy dopóki mięso nie wchłonie całej wody. Kiedy woda jest już cała wchłonięta mięso pakujemy do szynkowaru wyłożonego specjalnym woreczkiem i dobrze ubijamy, aby nie było wolnych przestrzeni. Odstawiamy do lodówki na 24h.

Następnego dnia nastawiamy szynkowar w wysokim garnku wypełnionym wodą. Całość parzymy około 3,5h, aż mięso w środku osiągnie temperaturę 85 stopni C. Szynkowar pozostawiamy jeszcze we wrzątku na około godzinę. Wykładamy do ostygnięcia. Później wkładamy do lodówki na 10 h, po tym czasie przelewamy szynkowar wrzątkiem i wyjmujemy wędlinę.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger