Tego szukasz?

16 lut 2015

Budyń jaglany z daktylami. O jaglance słów kilka.

Kasza jaglana, królowa kasz otrzymywana z ziarna prosa. Charakteryzuje ją wysoka zawartość witaminy B1, B2, B6 i E, zawiera także żelazo, krzemionkę, lecytynę i ani grama glutenu. Ma właściwości antywirusowe, dzięki czemu możemy ją uznać za lekarstwo ;) wysusza nadmiar wydzieliny z błon śluzowych. Zalecana dla prawie każdego, jedynie diabetycy powinni na nią uważać.
Bardzo ważny jest sposób jej przygotowania, dlatego że potrafi być gorzka i niezbyt smaczna, gdy zrobimy to w nieodpowiedni sposób.
Kaszę najpierw powinniśmy dobrze wypłukać na sicie przelewając ja zimną wodą. Następnie trzeba przelać ją wrzątkiem i dopiero wtedy wrzucić do garnka i zalać wodą.

Na budyń jaglany (proporcje możecie zmniejszać lub zwiększać oczywiście) potrzebujemy:
  • 100g kaszy jaglanej
  • 300 g wody
  • 6 daktyli
Kaszę przygotowujemy jak w tekście powyżej i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, wrzucamy daktyle i wstawiamy na palnik. Wyłączamy ogień, kiedy woda zacznie wrzeć NIE MIESZAMY 
Kiedy kasza będzie juz kleista blendujemy ją razem z daktylami dłuższą chwilę, aby masa nabrała konsystencji budyniu. 
U nas dodatkowo posypana amarantusem ekspandowanym, do kupienia w sklepie piatnica.net (banner po prawej stronie ;) )


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego