Do przygotowania 6 porcji musu czekoladowego potrzebujemy:
- 100 g cukru pudru
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietanki kremówki 30 albo 36%
- 4 jaja
- szczypta soli
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce.
Żółtka wbijamy do miski, wsypujemy cukier puder. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Miska nie może dotykać tafli wody. Jajka wraz z cukrem ubijamy cały czas trzepaczką nad parą wodną. Masa musi się zrobić jasna i gęsta :) Kiedy rysujemy trzepaczką 8, musi być cała widoczna.
Do masy jajecznej dodajemy czekoladę i wszystko mieszamy.
W drugim naczyniu ubijamy białka z 1 szczyptą soli. Białka muszą być bardzo dobrze ubite.
Do masy jajeczno - czekoladowej dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Następnie przekładamy do salaterek/pucharków, czego tylko chcecie.
Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego