Tego szukasz?

8 lut 2015

Mus czekoladowy. Czekoladoholicy łączmy się ;)

Czekolada. Ona zawsze Cię zrozumie. Czy muszę dodawać coś więcej? ;)


Do przygotowania 6 porcji musu czekoladowego potrzebujemy:
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietanki kremówki 30 albo 36%
  • 4 jaja
  • szczypta soli
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce. 
Żółtka wbijamy do miski, wsypujemy cukier puder. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Miska nie może dotykać tafli wody. Jajka wraz z cukrem ubijamy cały czas trzepaczką nad parą wodną. Masa musi się zrobić jasna i gęsta :) Kiedy rysujemy trzepaczką 8, musi być cała widoczna. 
Do masy jajecznej dodajemy czekoladę i wszystko mieszamy. 
W drugim naczyniu ubijamy białka z 1 szczyptą soli. Białka muszą być bardzo dobrze ubite. 
Do masy jajeczno - czekoladowej dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. 
Następnie przekładamy do salaterek/pucharków, czego tylko chcecie. 
Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego