Tego szukasz?

19 lut 2015

Pęczotto z olejem arganowym na pierzynce z rukoli.

Kiedyś kupiłam pęczak. Stał sobie w szafce i stał, aż nadeszła jego pora. ;) miał wielkie wejście, zapewniam że wybaczył mi, że o nim zapomniałam. Olej arganowy nadał mu orzechowego posmaku, dzięki niemu danie to zyskało ogromnie na wartości, nie tylko smakowej, olej ten jest niezwykle zdrowy. Więcej o cennych właściwościach oleju arganowego przeczytacie na stronie Sklepu Maroko. Zachęcam bardzo do używania olejów zimno tłoczonych, na dania przygotowane na codzień rzucają nowe światło i pozwalają na wyjście z rutyny. ;)

Na 2 porcje pęczaku potrzebujemy:
  • 1 pełna filiżanka kaszy pęczak
  • 2 pełne filiżanki wody
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka przyprawy suszone pomidory plus szczypiorek
  • szczypta curry
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • łyżka oliwy
  • łyżka oleju arganowego
  • 2 plasterki bekonu
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • duża garść świeżej rukoli
Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą. Wrzucamy do garnka i zalewamy w proporcji 2 części wody na jedną część kaszy. Wsypujemy przyprawę z suszonych pomidorów i szczypiorkiem.  Gotujemy na wolnym ogniu, aż kasza wsiąknie całą wodę. Na patelni dusimy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wrzucamy je do ugotowanego pęczaku. Doprawiamy pieprzem ziołowym i curry.
Na talerz wykładamy umytą rukolę i skrapiamy ją olejem arganowym, następnie nakładamy kaszę pęczak i posypujemy ją koperkiem. Bekon kroimy na kawałki i chwilę smażymy na patelni i gorącym bekonem posypujemy danie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego