Tego szukasz?

25 lut 2015

Szyfonowa figa.

Ciasto szyfonowe robiłam po raz pierwszy. Chciałam spróbować czegoś innego niż zwykły biszkopt. Ciasto szyfonowe jest puszyste, lekkie i wilgotne.
Krem, to dopiero zagadka. Konfitura z figi posłużyła jako punkt odniesienia. Możecie ją kupić w sklepie internetowym Maroko Ciasto w całości ma na prawdę bardzo ciekawy smak, krem idealnie zgrywa się z ciemnym ciastem szyfonowym.
Ją mam małą prostokątną foremkę ale równie dobrze można posłużyć się tortownicą o średnicy 18 albo 20 cm.

CIASTO:
  • 4 jaka
  • 90 g cukru
  • 50 g oleju
  • 50 g mleka
  • 20 kakao
  • 100 g cieplej wody 
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wybijamy osobno żółtka i białka. Do żółtek dajemy 50 g cukru i ubijamy je na białą puszysta masę. Resztę cukru dodajemy do białek z których na końcu ubijamy sztywną pianę. Kakao łączymy z wodą i dodajemy do ubitych żółtek. Następnie dodajemy mleko i olej. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy 3 razy i taką dodajemy do wcześniej połączonych składników. Na sam koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy, aby jak najmniej stracić z puszystości. 
Przelewamy do formy i pieczemy 35 minut w 165 stopniach C, do suchego patyczka.
Ciasto najlepiej studzić odwrócone do góry nogami, wtedy nie opada tak bardzo.

KREM:

  • 200 g konfitury z figi
  • 350 g mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
Mleko, konfiturę i proszek budyniowy łączymy, aby nie było grudek, następnie zagotowujemy ciągle mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ubijamy, aby nadać mu puszystości. Ciągle mieszając dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu figowego, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, nie przejmujcie się kawałkami fig, tak ma być ;)

Z ciasta wykrajamy dwa spody, wierzch odcinamy i zjadamy :)
Przekładamy kremem figowo budyniowym i posypujemy kakao. Najlepiej smakuje po nocnym "leżakowaniu" w lodówce.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego