Tego szukasz?

28 kwi 2015

Chleb konopny na zakwasie.

Oj długo chlebka nie było w domu naszym, odkąd upały nastały, a uwierzcie to dla naszego budownictwa to już upały i odechciewa się włączać piekarnik. .
Nastał jednak dzisiaj mały chłodek, więc zabrała się matka za pieczenie chleba.
Chleb wyśmienity, ciemny od mąki z nasion konopii Olvita, której użyłam dzięki uprzejmości sklepu internetowego Olvita. Sklep posiada wiele rodzajów mąk, które możecie nabyć do własnych wypieków. Warto eksperymentować, zdrowo eksperymentować. Konopie są okrutnie zdrowe, niebawem napiszę o nich post.. wypatrujcie :)

Potrzebujemy:

  • 350 g letniej wody
  • 200 g zakwasu żytniego przepis na zakwas TUTAJ
  • 100 g mąki z ziaren konopii
  • 450 g mąki pszennej typ 450
Ja nie używałam soli, ani słodziwa, ale można dodać łyżeczkę soli plus łyżkę miodu.

Ponadto:
  • 2 łyżki rozgniecionych ziaren konopii
Woda musi mieć temp około 37°C. 
Do wody dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem około 5 minut.
Przekładamy do foremki do keksa, jeśli jest metalowa to wykładamy ją papierem do pieczenia. 
Wierzch posypujemy rozgniecionymi ziarnami konopii. 
Chleb wstawiamy do ciepłego piekarnika, ja nagrzewam do temp 30°C i tam chleb musi pobyć spokojnie 4-5 h, w zależności od tego jak mocny macie zakwas. Chleb bardzo swojej objętości nie zwiększy. 
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 60 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego