Tego szukasz?

9 kwi 2015

Kotlety jajeczne

Obecnie jesteśmy po świętach, pewnie w niejednym domu została fura ugotowany na twardo jaj ;)
My mamy na taką okoliczność bardzo dobry sposób! Kotlety jajeczne. Prosta i pyszna potrawa. Nam najlepiej smakują z ziemniaczkami i mizerią :)

Potrzebujemy:
  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 1-2 surowe jaja (musicie sami stwierdzić na podstawie konsystencji masy, czy dodatkowe jajko będzie potrzebne)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy do smażenia
Jajka ugotowane na twardo siekamy, bądź kroimy w kosteczkę, wszystko zależy od Was samych ;)
Do pokrojonych jaj dodajemy surowe jajko, posiekaną natkę pietruszki i posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku i mieszamy.
Teraz jest moment, w którym musimy stwierdzić czy kolejne surowe jajko jest potrzebne czy też nie. 
Formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Warto pomóc sobie miseczką z wodą, w której będziemy zamaczać dłonie przed nabraniem porcji "ciasta" do lepienia kulek. 
Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego