Tego szukasz?

8 kwi 2015

Sos barbecue BBQ

Sos BBQ jest specyficzny, nie każdemu musi smakować.
Dzięki temu, że z łatwością przygotujemy go w domu możemy sobie dozować ostrość, co moim zdaniem jest kluczowym elementem w akurat tym sosie.
Uwierzcie! Żaden fast food nie jest tak magiczny, że nie można go przygotować w domowym zaciszu. :)
Smak nie będzie idealnie taki sam, ale myśl o tym, że jest o niebo zdrowszy zrekompensuje stratę.
Sos idealnie smakuje do mięs w szczególności żeberek i pikantnych skrzydełek, kanapek z mięsem oraz jako sos do pizzy (smarujemy nim ciasto przed wypieczeniem).

Potrzebujemy:
  • 1 czerwoną cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne (można dozować dowolnie, według Waszych kubków smakowych)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Czerwoną cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią cebulę i czosnek, aby się przez chwilę zeszkliły. Nie mogą się całkowicie usmażyć.
Następnie dodajemy resztę składników i energicznie mieszamy. Sos szybko zgęstnieje.
Na niewielkim ogniu sos musi postać jeszcze około 15 minut, aby cebulka się jak najbardziej rozpadła, oczywiście w miarę możliwości często mieszamy.

Na zdjęciu Mąż zajada stripsy z rukolą i pomidorem
z sosem BBQ i sosem majonezowo pieprzowym
w picie.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego