Tego szukasz?

9 maj 2015

Chleb bezglutenowy z gotowego koncentratu.

Zawsze wychodziłam z przekonania, że bezglutenowy chleb to "gnieciuch". Zwracam honor.. nigdy bym na prawdę nie pomyślała, że jest bardziej puszysty niż te z mąki pszennej. 
Miałam gotową mieszankę, ze sklepu Balviten, którą postanowiłam przygotować, aby sprawdzić czy ma to sens. Nie jesteśmy na diecie bezglutenowej, od razu zaznaczam. Jednak czemu by nie spróbować?
Sklep oferuje produkty bezglutenowe, które z pewnością sprawdzą się w waszych domach, bez względu na to, czy jesteście uczuleni na gluten, czy po prostu chcecie spróbować czegoś innego. 


Po kliknięciu w banner przeniesiecie się do sklepu internetowego.

Mieszanka nosi nazwę Piekarz Królewski mix. W składzie mamy mieszankę skrobi kukurydzianej, mąki ryżowej, glukozy, mąki kukurydzianej, izolatu białka sojowego, skrobi ziemniaczanej. 


Przygotowanie tego chleba jest dziecinnie proste. Nie trzeba go długo wyrabiać, ani zbyt długo czekać na jego wyrośnięcie. 


Potrzebujemy jedynie wody, drożdży, oleju, soli i cukru. Na zdjęciu macie dokładne proporcje. Wszystkie składniki po prostu mieszamy mikserem przez 5 minut. 
Następnie przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem formy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wg producenta ciasto powinno rosnąć 45 minut. Moje po 30 minutach było gotowe do pieczenia. Być może w waszych warunkach będzie to nico inny czas.


Tutaj macie zdjęcie chleba jeszcze przed wyrastaniem. Ja dodatkowo wierzch posypałam ziarnami słonecznika. 

Niemniej jednak po tym czasie włączyłam piekarnik. 

Producent radzi, aby chleb przed samym wypiekiem zwilżyć wodą (chodzi o chrupiacą skórkę). Wg producenta również piekarnik należy rozgrzać do 220°C i piec chleb 40 - 45 minut. Znam swój piekarnik i tego nie zrobiłam. Piekłam w 200°C przez około 35 minut. Powinnam dłużej, skórka była lekko blada, ale ostatnio wolę, kiedy chleb nie jest aż nadto spieczony. Takie "monstrum" to mi w piekarniku jeszcze nigdy miejsca nie zagrzało! Byłam pod ogromnym wrażeniem. 
Chleb należy od razu wyjąć z formy i położyć go na kratce, aby wystygł. 


Efekt końcowy prezentuje się tak jak na powyższym zdjęciu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego