Tego szukasz?

15 maj 2015

Chleb orkiszowy na drożdżach.

Chleb orkiszowy powstał z użyciem mąki z internetowego bazaru Cabas.pl, o którym wspominałam Wam TUTAJ.
BIO mąka orkiszowa typ 2000, którą można tam dostać jest to mąka produkowana przez stary Młyn wodny w Tuczkach, a ziarno do jej produkcji jest specjalnie selekcjonowane. Produkt ten jest certyfikowany przez AGRO BIO TEST. 
Producent ten należy do Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur Powiśla.

Mąkę możecie kupić TUTAJ

Chleb ten ma to do siebie, że lubi się kruszyć, taka jego natura, mimo tego bardzo zachęcam do jego przygotowania, ponieważ jego smak jest niepowtarzalny i życie jest za krótkie, żeby nie zrobić go tu i teraz! ;)

Potrzebujemy:
  • 250 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g wody
  • 250 g mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 150 g płatków owsianych górskich
  • 50 g pestek słonecznika
  • 20 g oleju rzepakowego
  • opcjonalnie 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka cukru
Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie, razem z cukrem, jeśli nie macie przeciwwskazań, aby go użyć (tak na prawdę nie jest on potrzebny) i odstawiamy miksturę na 10 minut w ciepłe miejsce.

Następnie dolewamy ciepłego mleka, dodajemy mąki, płatki, słonecznik, olej i sól, jeśli jej używacie. Zagniatamy ciasto, będzie się kleiło i nie będzie elastyczne :)

Wkładamy masę do foremki keksowej o długości 30 cm i zostawiamy w ciepłym miejscu na około pół godziny, do podwojenia objętości.

Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego