Tego szukasz?

26 maj 2015

Cukier różany. Fioletowy cukier. Cukier z płatkami dzikiej róży.

Cukier u nas używany jest dość rzadko. Do tego stopnia, że kiedy jest mi potrzebny nie pamiętam w której szafce się znajduje ;)

Skoro już używamy go tak rzadko to czemu nie pozwolić sobie na małe szaleństwo?

Cukier różany oczarował mnie od pierwszego wejrzenia. Kolor jaki można uzyskać jest przepiękną ozdobą, przede wszystkim moi drodzy. Można nim posypać ciastka, ciasta, naleśniki, placuszki i wszystko będzie wyglądało jak z bajki :)

Mój cukier wyszedł mocno różany, wręcz mokry. Zawsze proporcje można ustalić wg własnych potrzeb oczywiście :)

Potrzebujemy:

  • Litrowy słoik płatków dzikiej róży
  • 350 g cukru gruby kryształ (standardowy)
Wszystko wkładamy do blendera i przez chwilę miksujemy. Gotowe!
Wkładamy nasz cukier do szczelnego pojemnika i używamy wedle potrzeb.


3 komentarze:

  1. Cukier to zło ;/ Staram się go używać w mniejszych ilościach, ponieważ narobił mi sporych problemów zdrowotnych ;/

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, cukier to zdecydowanie zło! Również staram się go ograniczać, ale bywa z tym różnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukier to zło. Od dawna, dawien. Dlatego lepiej na niego uważać i go ograniczać.

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego