Tego szukasz?

22 maj 2015

Granat w kurniku

Granat w kurniku to danie kiedy kurczak czeka w lodówce, a Ty masz pustkę w głowie.
Zawsze smaczne i sycące, do tego jakaś pyszna surówka i bach! Obiad gotowy.

Potrzebujemy:
  • mięsne części kurczaka, u nas 3 udka
  • 2 łyżki przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu, np. od Przyprawy Premium do kupienia TUTAJ
  • woda do podlewania kurczaka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki mąki orkiszowej, ja użyłam mąki Typ 2000 od Cabas.pl
Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Na patelnię wlewamy olej i go rozgrzewamy.
Na rozgrzany olej układamy kawałki kurczaka i posypujemy je przyprawą warzywną bez glutaminianu sodu.
Kurczaka obsmażamy z 2 stron, następnie podlewamy nieco wodą, aby cały smak z patelni się "odkleił".
Kurczaka zalewamy szklanką wody i dusimy około godziny, zerkając co jakiś czas, czy woda całkiem nie wyparowała.
Po tym czasie zdejmujemy całość z ognia i wyjmujemy kurczaka na talerz, aby nam nieco ostygł. mięso oddzielamy od kości i szarpiemy na mniejsze kawałki, po czym wrzucamy wszystko z powrotem na patelnię, oczywiście bez kości ;)
Całość jeszcze chwilę podgrzewamy.
Mąkę orkiszową rozrabiamy z niewielką ilością wody i dodajemy do gotującego się mięsa z płynem z duszenia i energicznie mieszamy, aby sos stał się gładki.

Podajemy z makaronem, ryżem, kaszą, bądź ziemniakami, jak kto lubi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego