Tego szukasz?

21 maj 2015

Kaszak pomarańczowo - truskawkowy, bez pieczenia.

Kolejny wariant słodkości bez pieczenia.Tyma razem przyszła kolej na legendarną kaszę mannę. Kasza ta kojarzy nam się często z jedzeniem dla dzieci. Nie jest to może najlepszy wariant spośród wszystkich kasz do jakich mamy dostęp, niemniej jednak smakuje dobrze, a w cieście wręcz idealnie.
Spróbujcie sami :)

Potrzebujemy:
  • małą paczkę herbatników maślanych, mi wystarczyło dosłownie koło 10 sztuk
  • 700 ml mleka
  • szklanka kaszy manny
  • 3 łyżeczki cukru
  • kilka łyżek konfitury pomarańczowej
  • 1 galaretka truskawkowa, ja użyłam galaretki od Przyprawy Premium, którzy sprzedają ją w dużym opakowaniu, sprawdźcie TUTAJ. Jeśli dużo pieczecie, będą dla Was jak znalazł.
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i kaszę. Mieszamy, aż zgęstnieje i się zagotuje.
Foremkę, u mnie mała 23x23 cm, wykładamy herbatnikami i na nie wylewamy gorącą kaszę. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy będzie jeszcze lekko ciepłe, smarujemy konfiturą pomarańczową, aby z kaszy nie zrobiła się twarda wierzchnia warstwa.
W tym czasie przygotowujemy galaretkę. Do 400 ml wrzątku wsypujemy galaretkę i mieszamy, aż całkiem się rozpuści.
Tężejącą wylewamy na kaszę mannę.
Wkładamy do lodówki na min 2 godziny i można zajadać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego