Tego szukasz?

19 maj 2015

Wędzony sos Barbecue.

Na blogu jest już przepis na standardowy sos Barbecue, o którym pisałam, że pasuje do żeberek i pikantnych skrzydełek, kanapek z mięsem oraz jako sos do pizzy (smarujemy nim ciasto przed wypieczeniem lub po, jak kto woli).
Tym razem przygotowałam go ze słodką papryką wędzoną, która dodała mu dodatkowego posmaku, co moim zdaniem idealnie do niego pasuje.
Do jego przyrządzenia użyłam produktów od Primavika z certyfikatem BIO, świetnych w smaku i przede wszystkim o doskonałym składzie. Czytajcie etykiety! :)

Potrzebujemy:
  • 1 czerwoną cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki ketchupu, u nas kwaskowy ketchup BIO od Primavika
  • 4 łyżki musztardy, u nas łagodna BIO od Primavika
  • 2 łyżki miodu
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 3 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne (można dozować dowolnie, według Waszych kubków smakowych)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Czerwoną cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią cebulę i czosnek, aby się przez chwilę zeszkliły. Nie mogą się całkowicie usmażyć.
Następnie dodajemy resztę składników i energicznie mieszamy. Sos szybko zgęstnieje.
Na niewielkim ogniu sos musi postać jeszcze około 15 minut, aby cebulka się jak najbardziej rozpadła, oczywiście w miarę możliwości często mieszamy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego