Tego szukasz?

1 cze 2015

Colesław z młodej kapusty. Surówka z młodej kapusty

Młoda kapusta skrywa przede mną jeszcze wiele nieodkrytych smacznych potraw. - tak pomyślałam i zrobiłam sobie colesława. To klasyczna surówka oferowana w jednym z fast foodów ;)
Nie ukrywam, że to jedna z moich ulubionych.

Potrzebujemy:
  • główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki majonezu, ja robiłam własny jajeczny majonez, przepis na niego możecie znaleźć na blogu ;)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
Kapustę szatkujemy i zasypujemy solą, aby puściła sok. Można ją pougniatać wtedy sok zostanie uwolniony znacznie szybciej i już po 15 minutach, będzie można odsączyć sok i działać dalej.
Do odsączonej kapusty dodajemy startą na grubych oczkach marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników.
Mieszamy, aż wszystko się doskonale ze sobą połączy. Myślę, że warto ukręcić swój majonez, który jest odpowiednio doprawiony. Mamy wtedy gwarancję, że nasza surówka zyska pełnię smaków.
Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, aby wszystkie smaki miały chwilę czasu na zawarcie ze sobą "przyjaźni".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego