Tego szukasz?

15 cze 2015

Risotto z ryżem basmati i krewetkami

Risotto to jest pełne smaku i nie będziemy go przygotowywać jak standardowe risotto, ponieważ byłoby z tym zbyt wiele kłopotu :P
Ja mam szybką i dość prostą wersję pysznego dania głównego z ryżem basmati, który możecie nabyć np. w sklepie internetowym Gospodarstwa Rolnego PLICZKO. Ryż basmati jak podpowiada GR Pliczko to "król ryżu", jego podłużny kształt faktycznie może świadczyć o nutce arystokracji, hmm.. :) Dodatkowo ryż ten ma swój charakterystyczny aromat, który ja osobiście bardzo lubię. Ryż basmati nadaje się do niemalże wszystkiego, dlatego warto jest mieć go w kuchni. 
Do tego dania wykorzystałam również krewetki gotowane bez łupinek od MyFood, które po rozmrożeniu i podgrzaniu, są gotowe do spożycia. Oskar dzisiaj się nimi zajadał, wersja krewetek w risotto bardzo przypadła mu do gustu.
Pomidory w kawałkach od Primo Gusto nadały pięknego koloru i kwaskowatego smaku, czekamy na nasze pomidory z ogródka, a na razie, posilamy się tymi --> Tomatera
Na koniec powiem Wam, że uwielbiam oleje tłoczone na zimno i tutaj użyłam oleju rzepakowego od Sosta.

Potrzebujemy:
  • 3 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g zimnotłoczonego oleju rzepakowego
  • 100 g papryki czerwonej
  • 100 g papryki żółtej
  • 80 g dobrej kiełbasy, najlepiej chorizo
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 2 łyżeczki przyprawy bez soli i glutamnianu sodu
  • 200 g wody
  • 350 g ryżu basmati
  • 250 g krewetek 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych
Cebulę siekamy razem z czosnkiem i dusimy na oleju rzepakowym przez 4 minuty od momentu włączenia palnika. 
Następnie kroimy papryki w kostkę, a kiełbasę w plasterki i dorzucamy do cebuli i czosnku. Dusimy pod przykryciem 15 minut. W razie czego, można podlać niewielką ilością wody.
Dodajemy teraz pomidory, przyprawy i wodę i doprowadzamy do wrzenia, po czym dorzucamy ryż i gotujemy go przez 20 minut.
Z krewetek zdejmujemy ogonki i dorzucamy je do risotto, aby nabrały temperatury, a nie skurczyły się zanadto.
Tym oto sposobem, mamy szybkie risotto i niezbyt wymagające, prawda? :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego