Tego szukasz?

29 cze 2015

Zupa z czerwonej fasoli Kidney z botwinką

Zupa z czerwonej fasoli to zupa sycąca, najlepiej zjeść ją wtedy, kiedy macie do wykonania sporo pracy fizycznej. Fasola nie zawiera glutenu - ważna informacja dla alergików ;)
Ja do przygotowania swojej zupy użyłam fasoli Red Kidney z Gospodarstwa Rolnego Pliczko mieszczącego się w Woźnikach. Cena takiej fasolki w tamtejszym gospodarstwie to 10zł/kg, czego nie spotkacie nigdzie indziej. W innych miejscach ceny wahają się w okolicach 10 zł/400g.

Potrzebujemy:
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 porcja mięsa na wywar (u mnie kaczka + krolik)
  • słodka papryka (łyżeczka)
  • ostra papryka (w zależności czy lubicie ostre potrawy czy nie)
  • 2 liście laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • majeranek
  • sól pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżka śmietany

Fasolę moczymy przez całą noc. Następnie wylewamy wodę, w której się moczyła, dolewamy nowej i w niej gotujemy fasolę do miękkości. Solimy dopiero pod koniec gotowania.
Cebule drobno siekamy razem z czosnkiem i wrzucamy na rozgrzany olej w garnku, w którym finalnie będzie zupa.
Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce i dorzucamy do cebuli. Chwilę razem przesmażamy. 
Do garnka wkładamy mięso, liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy wodą, aby przykryć całość i gotujemy przez około godzinę.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z garnka, a do garnka wrzucamy ugotowaną fasolę i drobno pokrojoną botwinkę. Chwilę razem gotujemy.
Mięso odrywamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy je do garnka z zupą.
Dodajemy przyprawy i śmietanę i gotowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego