Tego szukasz?

12 lip 2015

Dżem z czarnej porzeczki, słodzony daktylami

Czarna porzeczka to chyba najbardziej wdzięczny owoc z jakiego można robić przetwory. Posiada niezwykłą moc samoistnego żelowania się ;) Ta niesamowita moc to pektyny, które znajdują się w niej w kosmicznej ilości.
Czarna porzeczka to owoc niezwykły, ma bardzo dużo zastosowań w medycynie.
Zawiera ogromne ilości witaminy C. Garść jej owoców zaspokaja 258% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę! Można brać śmiało zamiast tabletek.
Poza tym bogate są w potas, wapń, fosfor. Po więcej informacji, o których być może ktoś chce wiedzieć odsyłam TUTAJ.

Potrzebujemy:

Czarną porzeczkę gotujemy wraz z daktylami cały czas mieszając. Ja konfitury przygotowuję bardzo szybko, dzięki temu w takim dżemie pozostają jeszcze całe owoce. Co moim zdaniem jest pożądane.
Moje gotowanie trwa około 15 minut.
Chodzi o to, aby całość doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut.
Następnie płyn przelewamy do wyparzonych słoiczków i szybko zakręcamy. Następnie kładziemy do góry dnem, aż do ostygnięcia. 
Konfitura słodzona daktylami będzie bardzo gęsta.


1 komentarz:

  1. Dziękuję za ten przepis. Pytanie: jak gotować, to w sosie własnym, bez żadnego dodatku wody? Również, czy te daktyle jakoś pokroić, czy one się rozpadną ładnie w gotowaniu?

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego