Tego szukasz?

21 sie 2015

Banoffee pie

To nie będzie tradycyjne banoffee, tylko takie moje, żeby pokazać, że można je zrobić nieszablonowo, ze składników, które macie w kuchni.

Potrzebujemy:

  • 250 biszkoptów
  • 2 łyżki masła
  • tabliczka czekolady, u mnie gorzka 70% z kawałkami pomarańczy
Ponadto:
  • 4 banany
  • 1 cytryna
  • 1 puszka kajmaku
  • 250 ml śmietany 30%
  • karob lub kakao do oprószenia
Biszkopty "mielimy" w blender ze kielichowym na piasek. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w temperaturze 60°C, bądź w kąpieli wodnej. 
Po rozpuszczeniu wszystko ze sobą mieszamy, powstanie mokry piasek, którym wysypujemy dno i nieco boki tortownicy.

Wkładamy do lodówki na około 20 minut.

W międzyczasie obieramy banany i kroimy je w plastry, po czym skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie czerniały. 

Puszkę z kajmakiem otwieramy i podgrzewamy w gorącej wodzie, aż zacznie być lekko płynna. Taki kajmaku wylewamy na spód biszkoptowy. Na kajmaku układamy plastry banana i całość wędruje ponownie do lodówki. Myślę, że bezpiecznie będzie jeśli za około pół godziny wyjmiecie blaszkę z lodówki. 

Następnym krokiem jest ubicie śmietany. Należy pamiętać, że tylko dobrze schłodzona śmietana dobrze się ubije. 

Ubitą śmietanę wykładamy na nasze ciasto i oprószamy karobem, bądź kakaem. 

Najlepiej kroi się następnego dnia, po solidnym zmarznięciu w lodówce ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego