Tego szukasz?

21 cze 2016

Truskawkowy puch

To ciasto bez pieczenia powstało w przypływie truskawkowej chwili. No.. zaprzeczcie jeśli takowych nie macie, a ja i tak nie uwierzę :p

Potrzebujemy:

  • 330 ml śmietanki 30%
  • 1 opakowanie serka mascsrpone (250 g)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa 
Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. 
Schłodzoną śmietankę i serek ubijamy razem z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy wystudzoną galaretkę i dalej ubijamy, aż masa zgęstnieje i się nieco napowietrzy. wstawiamy do lodówki. 

Blaszkę wykładamy folią aluminiową i na dnie układamy herbatniki, jeden przy drugim. 
Na warstwę herbatników  (pasują tutaj każde) wylewamy schłodzoną masę. Całość umieszczamy na pół godziny w lodówce. 

Dodatkowo:
  • kilkanaście truskawek 
  • 2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku.

Na masie śmietanowej układamy truskawki i powoli zalewamy je tężejącą galaretką. 
Wkładamy ponownie do lodówki. 
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, kiedy herbatniki zdążą zmięknąć.


4 komentarze:

  1. Jedno opakowanie serka mascarpone. Czyli ile dokladnie? Duze opakowanie czy male? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego