Tego szukasz?

13 sie 2016

Gulasz węgierski

Miałam straszną ochotę na gulasz, taki z plackami ziemniaczanymi. Cóż było począć? Trzeba było się wziąć do roboty i w niedługim czasie powstał gęsty paprykowo - mięsny sos okalający chrupiące placki ziemniaczane, pycha!



Potrzebujemy:

  • 700 g mięsa z szynki wieprzowej
  • 2 łyżki mąki 
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki
  • 2 marchewki
  • 0,5 litra bulionu wołowego
  • 2 puszki pomidorów, bądź teraz w sezonie odpowiednią ilość świeżych pomidorów obranych ze skórki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • pieprz czarny, świeżo mielony
  • sól
  • świeży koperek
Mięso kroimy w kostkę i traktujemy siekaczem. Następnie obtaczamy w mące i wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy przez krótką chwilę. 
W garnku rozgrzewamy kolejne 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojone warzywa: cebulę w pióra, paprykę w dużą kostkę, marchew ścieramy na tarce, a czosnek przeciskamy. 
Smażymy wszystko, uważajmy, aby nic nie przypalić ;)

Następnie dodajemy do warzyw mięso, zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, przyprawy oprócz soli i dusimy około 45 minut na wolnym ogniu. Podczas gdy mięso jest już w miarę miękkie, dodajemy pomidory i dusimy, aż się nie rozpadną.
W międzyczasie przygotowujemy placki ziemniaczane z tego przepisu.
Gulasz mamy już prawie gotowy. Dodajemy do niego teraz odpowiednią dla naszych kubków smakowych ilość soli i posypujemy świeżym koperkiem.
Podajemy z plackami ziemniaczanymi.


2 komentarze:

Wszystkiego smacznego