Tego szukasz?

9 wrz 2016

Dżem malinowo - brzoskwiniowy z pektyną

Zamykamy w słoiki maliny i brzoskwinie, aby zimą móc cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Te dwa owoce, to bardzo dobre połączenie wyrazistego smaku, jaki mają różowe malinki i nieco łagodniejszego, będącego tutaj raczej "wypełniaczem", smaku brzoskwiń. Dżem malinowo - brzoskwiniowy z typu niskosłodzonych zagęszczanych pektyną, to mój sposób na tegoroczne przetwory owocowe.


Potrzebujemy:
  •  750 g malin
  • 250 g brzoskwiń
  • 3 łyżki cukru
  • 10 g pektyny
  • odrobina wody
Maliny, pokrojone brzoskwinie i cukier zagotowujemy i od momentu zagotowania gotujemy przez 15-20 minut.
Pod koniec dodajemy rozpuszczoną we wrzątku pektynę i wlewamy ją do owoców. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy od razu i stawiamy do góry dnem.

1 komentarz:

  1. Musi być smaczny! Ja obecnie również robię różne przetwory z dodatkiem malin ;-)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego