Tego szukasz?

20 wrz 2016

Kokosowy jogurt bez cukru

Jogurt był dla mnie takim wyzwaniem. Stwierdziłam, że fajnie byłoby coś takiego przygotować, w sumie w całkiem prosty sposób. To taka magia trochę jakby ;) To działanie bakterii mlekowych, czułam się na prawdę jak czarodziejka :P Wykorzystałam w nim nie wiórki, a mąkę kokosową, która sprawiła, że jogurt jest niczym serowa pianka. Mąkę kokosową mam ze sklepu Coś dla zdrowia, marki Vivio, możecie ją kupić TUTAJ. Spójrzcie również na piękny słoik Friends of glass <3


Potrzebujemy:
  • 100 g mąki kokosowej, u mnie mąka kokosowa Vivio
  • 1 litr mleka o temperaturze pokojowej
  • 120 g jogurtu naturalnego o jak najprostszym składzie
Mąkę zalać 500 ml mleka i odstawić na pół godziny, mąka powinna wchłonąć mleko.
Następnie dolać resztę mleka i jogurt naturalny, wymieszać, włożyć termometr i podgrzać do 50 st. C. Przelać do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i zawinąć w koc na 8 godzin. Słoiki będą cały czas bardzo ciepłe. Po tym czasie wkładamy jogurt do lodówki i po schłodzeniu, mniej więcej musi minąć kolejne 8 h, możemy zajadać jogurt sam lub z dodatkami.

Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:
  • 100 g mąki kokosowej, u mnie mąka kokosowa Vivio
  • 1 litr mleka o temperaturze pokojowej
  • 120 g jogurtu naturalnego o jak najprostszym składzie
Do naczynia miksującego wlać 500 ml mleka i mąkę kokosową, wymieszać 2 min/obr. 9.
Następnie dolać resztę mleka i jogurt naturalny, podgrzewać 4 min/50 st. C/obr. 4. Przelać do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i zawinąć w koc na 8 godzin. Słoiki będą cały czas bardzo ciepłe. Po tym czasie wkładamy jogurt do lodówki i po schłodzeniu, mniej więcej musi minąć kolejne 8 h, możemy zajadać jogurt sam lub z dodatkami.

4 komentarze:

  1. ciekawy pomysł :) mam spory zapas mąki kokosowej, chyba wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Ilu procentowe mleko powinnam dodać ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale bakterie giną w temperaturze powyżej 45 st.C. ...?

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego