Tego szukasz?

1 wrz 2016

Syrop z owoców czarnego bzu i malin

Czarny bez ma wiele prozdrowotnych właściwości, ale owoce maliny również nie są od nich gorsze. W chłodne dni syrop taki może się sprawdzić na przykład do herbaty i będzie wzmacniał naszą odporność, a także pomagał wyleczyć się w początkach choroby. Na prawdę warto, maliny będą z nami jeszcze do pierwszych mrozów, bez.. hmm musimy być szybsi od ptactwa ;)


Potrzebujemy:
  • 0.5 kg owoców czarnego bzu
  • 200 g malin
  • 1/4 szklanki wody
  • 5 łyżek cukru
Wszystkie składniki zagotowujemy w garnku, często mieszając. Od zagotowania gotujemy jeszcze przez 15 minut, po czym przecieramy całość przez sito.
Gorący syrop przelewamy do wyparzonych małych słoiczków lub buteleczek. Odwracamy do góry dnem, pozostawiamy do wystygnięcia. 


2 komentarze:

  1. Poluję na owoce bzu, również będę robić :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny sok. Szybki w robieniu ,dzięki malinom nie jest cierpki.
    Cóż dodać... Pyszny 😊

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego