Tego szukasz?

23 paź 2016

Bułeczki drożdżowe ze śliwką i cynamonową kruszonką

Bułeczki drożdżowe, malutkie idealne krążki z bajecznym nadzieniem przywołującym wspomnienie lata. Cynamonowa kruszonka dopełnia smak śliwek i rozgrzewa wiążąc ze sobą smaki lata i zimy w cudną polską złotą jesień. Ciasto drożdżowe to magia, która dzieje się na naszych oczach. Wypróbujcie.


Potrzebujemy:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 50 g drożdży 
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 250 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła lub margaryny, uprzednio rozpuszczonej i ostudzonej
  • pół łyżeczki soli
  • bułka tarta
  • słoik śliwek z kompotu/ świeże śliwki / mrożone śliwki
Do odrobiny mleka dodajemy pokruszone w dłoniach drożdże, zasypujemy łyżką cukru i łyżką mąki. Ucieramy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i cukier i mieszamy, dodajemy rozpuszczony tłuszcz, jajko oraz rozczyn z drożdży i wyrabiamy elastyczne ciasto. Będzie luźne ale takie ma być, aby bułeczki były puszyste.

Ciasto zakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Musi podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat uprzednio oprószony mąką pszenną i uderzamy pięścią, aby je odgazować. 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm do 1 cm i wykrawamy okręgi.

Każdy okrąg na środku dociskamy naczyniem o mniejszej średnicy, na dno sypiemy odrobinę bułki tartej i układamy śliwkę skórką do dołu.

Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki mieszamy palcami, przecieramy w dłoniach, aby powstały nam grudki kruszonki.

Bułeczki posypujemy obficie powstałą kruszonką.

Zakrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez około 15 minut, do zrumienienia.

Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 50 g drożdży 
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 250 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
  • pół łyżeczki soli
  • bułka tarta
  • słoik śliwek z kompotu/ świeże śliwki / mrożone śliwki
Do misy naczynia miksującego dodajemy mleko, drożdże i cukier i podgrzewamy 3 min 30 s/37 st. C/obr. 1

Dodajemy kolejno jajko, tłuszcz, mąkę i sól na końcu. Mieszamy 3 min//

Ciasto wykładamy do miski i zakrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Musi podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat uprzednio oprószony mąką pszenną i uderzamy pięścią, aby je odgazować. 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm do 1 cm i wykrawamy okręgi.

Każdy okrąg na środku dociskamy naczyniem o mniejszej średnicy, na dno sypiemy odrobinę bułki tartej i układamy śliwkę skórką do dołu.

Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • łyżeczka cynamonu
Do czystego naczynia miksującego wkładamy składniki kruszonki i mieszamy 30 s/ /

Bułeczki posypujemy obficie powstałą kruszonką.

Zakrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez około 15 minut, do zrumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego