Tego szukasz?

26 paź 2016

Cannelloni z mięsem

Cannelloni będzie idealne na obiad, na kolację, a także jako wykwintne danie, którym możecie uraczyć swoich gości. Zapewniam, że w naszym klimacie niecodziennie zjada się takie dania ;) 

Z cannelloni można nieco poszaleć, zrobić je na kilka sposobów. Ja teraz proponuję Wam, abyście wykonali ją w dość klasycznej wersji, z mielonym mięsem. Ta wersja jest przeze mnie wzbogacona o wspaniałą kompozycję smakową, którą zawdzięczam przyprawie od Green spoon

Wiecie jaką świetną robotę wykonały owoce znajdujące się w przyprawie? Ta niebanalna słodycz, coś wspaniałego! Susz z żurawiny i agrestu nadają daniu tak genialnego kopa naszym kubkom smakowym, że cannelloni znika z naczynia z prędkością światła. Cóż, pozostaje mi tylko namawiać Was do takiego eksperymentu i przekonać się na własnej skórze jak wiele tracimy nie używając tej przyprawy wcześniej. :)


Potrzebujemy:
  • 1 paczka makaronu cannelloni (20 rurek)
  • 100 g twardego sera
Mięso mielone:

Sos pomidorowy:
  • 2 łyżki rafinowanego oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 800 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
Sos beszamelowy z TEGO przepisu.

Najpierw przygotujemy mięso. Cebule kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na oleju, pod koniec dodajemy na patelnię rozgnieciony czosnek i jeszcze chwilę podgrzewamy. Cebulka nie może być spalona. Warzywa dodajemy do mielonego mięsa. Dodajemy również pozostałe składniki i dobrze mieszamy.

Nadszedł czas na sos pomidorowy. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, szklimy. Następnie wlewamy passatę pomidorową, cukier i suszoną bazylię. Lekko odparowujemy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. 

Połowę sosu pomidorowego wlewamy do mielonego mięsa i dokładnie mieszamy. Resztę sosu wlewamy na dno naczynia, w którym będziemy piekli nasze danie.Naczynie najlepiej jeśli będzie szerokości makaronu do cannelloni, ja miałam nieco szersze, co nie przeszkodziło mi w wykonaniu pysznej kolacji. ;)

Do przygotowania dania posłuży nam jeszcze sos beszamelowy, który znajdziecie również na blogu.

Surowy makaron cannelloni faszerujemy mięsem mielonym. Można sobie pomóc łyżeczką, rękawem cukierniczym lub po prostu własnymi rękoma. Makaron układamy rurka za rurką na połowie sosu pomidorowego i czynimy tak do samego końca. 

Makaron wypełniony farszem zalewamy sosem beszamelowym i ścieramy na całość 100 g sera.

Pieczemy w temperaturze 190 st. C przez 35 minut.


Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:
  • 1 paczka makaronu cannelloni (20 rurek)
  • 100 g twardego sera
Mięso mielone:
Sos pomidorowy:
  • 2 łyżki rafinowanego oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 800 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
Sos beszamelowy z TEGO przepisu.


Najpierw przygotujemy mięso. Cebule kroimy na pół, i wrzucamy do naczynia miksującego wraz z czosnkiem, siekamy 5 s/obr. 7. Dodajemy olej i dusimy 6 min/Varoma/obr. 1. Warzywa dodajemy do mielonego mięsa. Dodajemy również pozostałe składniki i dobrze mieszamy.

Nadszedł czas na sos pomidorowy. Nie myjemy naczynia miksującego. Cebulę kroimy na pół, i wrzucamy do naczynia miksującego wraz z czosnkiem, siekamy 5 s/obr. 7. Dodajemy olej i dusimy 6 min/Varoma/obr. 1. Następnie wlewamy passatę pomidorową, cukier i suszoną bazylię. Lekko odparowujemy, bez miarki Tm 15 min/100 st. C/obr. 2. Dodajemy sól i pieprz do smaku. 

Połowę sosu pomidorowego wlewamy do mielonego mięsa i dokładnie mieszamy. Resztę sosu wlewamy na dno naczynia, w którym będziemy piekli nasze danie.Naczynie najlepiej jeśli będzie szerokości makaronu do cannelloni, ja miałam nieco szersze, co nie przeszkodziło mi w wykonaniu pysznej kolacji. ;)

Do przygotowania dania posłuży nam jeszcze sos beszamelowy, który znajdziecie również na blogu.

Surowy makaron cannelloni faszerujemy mięsem mielonym. Można sobie pomóc łyżeczką, rękawem cukierniczym lub po prostu własnymi rękoma. Makaron układamy rurka za rurką na połowie sosu pomidorowego i czynimy tak do samego końca. 

Makaron wypełniony farszem zalewamy sosem beszamelowym, a w naczyniu ścieramy na całość 100 g sera 15 s/obr. 10 i posypujemy nim makaron.

Pieczemy w temperaturze 190 st. C przez 35 minut.

1 komentarz:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego