Tego szukasz?

27 lis 2016

Chleb czystoziarnisty

Chleb czystoziarnisty, to doskonałe źródło białka jak i błonnika pokarmowego. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, albo boicie się upiec chleb w ogóle, to powiem Wam, że nie ma nic prostszego niż upieczenie tego oto chleba. wystarczy odważyć i zamieszać łyżką.


Potrzebujemy:
  • 100 g otrębów owsianych
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 100 g ziaren dyni
  • 100 g siemienia lnianego
  • 50 g ziaren orkiszu
  • 40 g sezamu
  • 10 g czarnuszki, jeśli jej nie lubicie, można pominąć
  • 5 jajek
  • 150 g maślanki
  • 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i umieszczamy w prostokątnej formie.
Ja piekłam chleb w jednorazowej formie drewnianej od PapilArt. Forma jest w środku wyścielona papierem do pieczenia, a na zewnątrz, jak widzicie, jest napis "Wesołych Świąt". Święta to idealny czas, aby w takiej formie upiec chleb i postawić go na wigilijnym stole. Taką i inne formy kupicie w sklepie internetowym PapilArt.

Chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 1 h.


Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:
  • 100 g otrębów owsianych
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 100 g ziaren dyni
  • 100 g siemienia lnianego
  • 50 g ziaren orkiszu
  • 40 g sezamu
  • 10 g czarnuszki, jeśli jej nie lubicie, można pominąć
  • 5 jajek
  • 150 g maślanki
  • 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki mieszamy wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy 1 min//.
Następnie umieszczamy masę w prostokątnej formie.
Ja piekłam chleb w jednorazowej formie drewnianej od PapilArt. Forma jest w środku wyścielona papierem do pieczenia, a na zewnątrz, jak widzicie, jest napis "Wesołych Świąt". Święta to idealny czas, aby w takiej formie upiec chleb i postawić go na wigilijnym stole. Taką i inne formy kupicie w sklepie internetowym PapilArt.

Chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 1 h.


4 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam takiego chlebka. Z wielką chęcią wypróbuję. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/27/dorsz-w-migdalach-z-sosem-winnym/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Apetyczny chlebek, aż mam ochotę na kromeczkę ze świeżym masłem ☺

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego