Tego szukasz?

22 gru 2016

Makowy deser z konfiturą truskawkową

Święta lubimy spędzać w tradycyjny sposób i większość tego naszego świętowania to, nie da się ukryć - jedzenie. Nie każdy jest fanem ciast, niektórzy lubią zjeść deser z pucharka. Mak jest bardzo świąteczny, nie uważacie? W tym deserze go znajdziecie! :) Słodyczy nadaje tutaj konfitura truskawkowa marki Krokus, poza słodyczą przypomina nam o letnich miesiącach, w których opływamy w te przepyszne owoce i zimą ciężko nam bez nich i smutno..

Deser ten znakomicie nada się dla gości, którzy odwiedzają nas w czasie świąt. Zaskoczy i zasmakuje, tego możecie być pewni.


Potrzebujemy (2 porcje):
  • 5 biszkoptów lub kruchych ciastek
  • 1 mały kubeczek jogurtu kokosowego, może być również naturalny, bez cukru
  • 1 łyżka suchego mielonego maku
  • 6 łyżek ekspandowanego prosa
  • 4 łyżki konfitury truskawkowej, u mnie marki Krokus


Jogurt mieszamy z suchym makiem i odstawiamy na 5 minut.
W pucharkach układamy warstwami pokruszone biszkopty, masę makową, proso i konfiturę.
Jemy od razu, aby zachować chrupkość prosa.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego