Tego szukasz?

27 gru 2016

Najlepsze naleśniki do krokietów

Wiem, że zmorą wielu osób, które robią krokiety są pękające podczas zwijania naleśniki.. o zgrozo.. Jak tego uniknąć i zrobić elastyczne placki, które pod wpływem naporu farszu i zwijania nie będą pękały i robiły nam za każdym razem kolejną rysę na naszym sercu?
Działajcie według przepisu, a gwarantuję, że nie będziecie mieć już takiego problemu :)


Potrzebujemy:
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 30 g oleju roślinnego
  • 2 jaja
  • 250 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
Wszystkie składniki miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto odstawiamy, aby odpoczęło na około 10 minut.
Smażymy na suchej patelni, wlewając jak najmniej potrzebną ilość ciasta. Smażymy tylko do "obeschnięcia", będą blade.

Krokiety zawijamy wg uznania, później obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy do zrumienienia.

Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 30 g oleju roślinnego
  • 2 jaja
  • 250 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
Wszystkie składniki wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy 30 s/obr.4.
Ciasto odstawiamy, aby odpoczęło na około 10 minut.
Smażymy na suchej patelni, wlewając jak najmniej potrzebną ilość ciasta. Smażymy tylko do "obeschnięcia", będą blade.

Krokiety zawijamy wg uznania, później obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy do zrumienienia.


1 komentarz:

Wszystkiego smacznego