Tego szukasz?

7 sty 2017

Bułeczki pszenno jaglane

Bułeczki ze zdrowym kopniakiem od mąki jaglanej, bez ukrytych składników, czyli takie które mogą zjeść najmłodsi uczestnicy rozgardiaszu przy kuchennym stole. 
Bułeczki są chrupiące, z wyczuwalną nutą kaszy jaglanej, co ja uznaję oczywiście za plus, mam nadzieję, że nie tylko ja. ;)
Co do kwestii podania, to najlepiej smakują z warzywnym twarożkiem i posypką Mix nasion i orzechów z musztardą od najlepszeprodukty.com. Posypka ta jest moim zdecydowanym faworytem, ponieważ w czasie jedzenia jej smak przechodzi od łagodnego, po ostry, wyrazisty, odczuwam wręcz eksplozję smaków! :)


Potrzebujemy:
  • 200 g mąki jaglanej
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 35 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru (można pominąć)
  • 250 g ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli (można pominąć)
  • 20 g oleju rzepakowego

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Kiedy bułki będą jeść dzieci, cukier można pominąć. 

Do rozczynu dodajemy mąki, olej i na koniec sól, tę również można pominąć. 

Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Zajmie to około 30 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części i z każdej z nich toczymy okrągłą bułkę i układamy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę nacinamy ostrym nożem, aby miały kształt kajzerki.

Bułeczki przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, na około 15 minut w ciepłe miejsce.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 15-20 minut.
Studzimy na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego