Te drożdżówki to połączenie wspaniałej słodyczy i kwaśnego smaku pigwy. To jak dopełnienie białego koloru czarnym. To jak puszysty obłok najlepszej pogody latem. Schodzą w mig, smakują wybornie. Mus z pigwy z cukrem trzcinowym od Za7smakami to świetne nadzienie do tego typu ciasta. Dodaje mu nie tylko niezwykłego smaku, ale także wilgotności, co ja bardzo cenię w cieście drożdżowym.
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 80 g stopionego masła
- 70 g cukru
- 40 g drożdży
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 500 g twarogu
- 1 jajko
- 80 g cukru pudru
- 1 budyń waniliowy w proszku
- 1 słoiczek Mus z pigwy z cukrem trzcinowym od Za7smakami
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru.
W misce mieszamy mąkę z solą i dodajemy do niej jajko i rozpuszczone masło.
Do miski dodajemy również rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże. Wyrabiamy ciasto, tak aby było elastyczne i dochodziło od miski. Nie warto podsypywać mąką dlatego, że bułeczki będą mniej puszyste.
Ciasto zakrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Mojemu zajęło to około 1 h.
Po tym czasie ciasto, na podsypanym mąką blacie, rozwałkowujemy na kształt prostokąta, a z niego wykrawamy mniejsze prostokąty, jakich wymiarów, to wszystko zależy od tego jak duże chcecie mieć drożdżówki. Ja ciasto pocięłam nożem na 8 równych kawałków.
Przygotowanie farszu:
Ser rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego resztę składników.
Na każdy prostokąt nakładamy solidną łyżeczkę pigwy z cukrem trzcinowym i łyżkę sera. Rozsmarowujemy i rolujemy dłuższym bokiem. Końcówkę oraz boki należy zlepiś tak, aby nadzienie nie uciekało nam na boki. Rurkę łączeniem składamy na pół nożem przecinamy na środku wzdłuż, zostawiając około 2 cm na jednym z końców, aby całość trzymała się razem. Rozcięte boki wywijamy tworząc serce.
Odkładamy buleczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 17 minut.
Odkładamy buleczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 17 minut.
Fajne drożdżóweczki. Piekę podobne i znikają w błyskawicznym tempie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pigwę, ale niestety w tym roku nie udało się zrobić musu ani dżemu. Za to mam sok, który uwielbiam zimą dodawać do herbaty. Nalewka też jest pyszna, ale na razie nie mogę alkoholu. ;)
OdpowiedzUsuńWspaniała kombinacja :) Czy zamiast musu mogę użyć dżemu z pigwy? :)
OdpowiedzUsuń