czwartek, stycznia 12, 2017

Drożdżowe serduszka z serem i pigwą

Te drożdżówki to połączenie wspaniałej słodyczy i kwaśnego smaku pigwy. To jak dopełnienie białego koloru czarnym. To jak puszysty obłok najlepszej pogody latem. Schodzą w mig, smakują wybornie. Mus z pigwy z cukrem trzcinowym od Za7smakami to świetne nadzienie do tego typu ciasta. Dodaje mu nie tylko niezwykłego smaku, ale także wilgotności, co ja bardzo cenię w cieście drożdżowym.


Potrzebujemy:
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 80 g stopionego masła
  • 70 g cukru
  • 40 g drożdży
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Nadzienie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. 
W misce mieszamy mąkę z solą i dodajemy do niej jajko i rozpuszczone masło.
Do miski dodajemy również rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże. Wyrabiamy ciasto, tak aby było elastyczne i dochodziło od miski. Nie warto podsypywać mąką dlatego, że bułeczki będą mniej puszyste. 

Ciasto zakrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Mojemu zajęło to około 1 h.

Po tym czasie ciasto, na podsypanym mąką blacie, rozwałkowujemy na kształt prostokąta, a z niego wykrawamy mniejsze prostokąty, jakich wymiarów, to wszystko zależy od tego jak duże chcecie mieć drożdżówki. Ja ciasto pocięłam nożem na 8 równych kawałków.

Przygotowanie farszu:
Ser rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego resztę składników. 

Na każdy prostokąt nakładamy solidną łyżeczkę pigwy z cukrem trzcinowym i łyżkę sera. Rozsmarowujemy i rolujemy dłuższym bokiem. Końcówkę oraz boki należy zlepiś tak, aby nadzienie nie uciekało nam na boki. Rurkę łączeniem składamy na pół nożem przecinamy na środku wzdłuż, zostawiając około 2 cm na jednym z końców, aby całość  trzymała się razem. Rozcięte boki wywijamy tworząc serce.

Odkładamy buleczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 17 minut.






3 komentarze:

  1. Fajne drożdżóweczki. Piekę podobne i znikają w błyskawicznym tempie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pigwę, ale niestety w tym roku nie udało się zrobić musu ani dżemu. Za to mam sok, który uwielbiam zimą dodawać do herbaty. Nalewka też jest pyszna, ale na razie nie mogę alkoholu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała kombinacja :) Czy zamiast musu mogę użyć dżemu z pigwy? :)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger