Tego szukasz?

9 sty 2017

Drożdżówki z konfiturą z borówki amerykańskiej

Wielkim fanem drożdżówek jest mój Syn. Jak w domu nie ma "bułki" to sorry matka, masz szlaban! 
Te drożdżówki są bardzo proste, ale i zarazem równie smaczne. Wewnątrz z każdym kolejnym ugryzionym kawałkiem odkrywamy warstwy aromatycznego ciasta drożdżowego i konfitury o wspaniałym kolorze, smaku i aromacie. Drożdżówki wypełnione są po brzegi konfiturą z borówki amerykańskiej, ja użyłam konfitury od Przetwory z borówki. Polecam tę konfiturę, ponieważ robiona jest z sercem, jest domowa i z przepisu Mamy! :)


Potrzebujemy:
Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku.
Do miski dodajemy mąkę i mieszamy z solą. Na środek wlewamy roztopione masło i drożdże rozpuszczone w mleku.
Wyrabiamy ciasto. Jeżeli twardo będziecie się stosować proporcji, ciasto nie wymaga podsypywania mąką podczas wyrabiania. Musimy zagnieść elastyczne i odklejające się od miski ciasto.
Miskę z ciastem zakrywamy ściereczką i dokładamy do ciepłego miejsca, aby podwoiło swoją objętość. Zajmie to około pół godziny, w zależności od tego jak ciepło macie w pomieszczeniu.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i kładziemy na blat wysypany mąką pszenną.
Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta o długości około 40 cm x 25-30 cm. Smarujemy konfiturą i zwijamy jak roladę. Kroimy około 3 cm paseczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Zajmie to około 15-20 minut.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Studzimy na kratce.


Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:
Potrzebujemy:
Drożdże, cukier i masło umieszczamy w naczyniu miksującym i podgrzewamy 3 min/ 37 st. C/ob. 1.
Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę i sól i zagniatamy ciasto 3 min//
Ciasto przekładamy do miski.
Miskę z ciastem zakrywamy ściereczką i dokładamy do ciepłego miejsca, aby podwoiło swoją objętość. Zajmie to około pół godziny, w zależności od tego jak ciepło macie w pomieszczeniu.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i kładziemy na blat wysypany mąką pszenną.
Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta o długości około 40 cm x 25-30 cm. Smarujemy konfiturą i zwijamy jak roladę. Kroimy około 3 cm paseczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Zajmie to około 15-20 minut.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Studzimy na kratce.


1 komentarz:

  1. Cudownie się prezentują. Kocham takie bułeczki. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego