Duszone mięsa są świetną alternatywą dla kochających kotlety i sos, bo to takie 2in1. Dobrze uduszony schab charakteryzuje się niezwykłą kruchością, a sos na jego bazie jest aromatyczny i pełny. Mimo tego, że schab nie należy do tłustych mięs, to sosik jest godzien uwagi. Takie gulaszowe sosy rewelacyjnie smakują z kaszą. Ja podałam dzisiejszy schab z Multigrano z siemieniem lnianym. Jeżeli jeszcze nie znacie produktów marki Sonko to serdecznie polecam kliknąć, zapoznać się z tematem i wyruszyć na łowy do sklepu, bo warto moi drodzy! :)
Potrzebujemy:
- 1 kg schabu wieprzowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonej mielonej włoszczyzny
- i łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta tymianku, rozmarynu, oregano, szałwii, mięty
- 3 suszone żurawiny
- Multigrano z sieniemiem lnianym od Sonko
Schab kroimy w 1 cm plastry i układamy na rozgrzanej, suchej patelni. Trzymamy z każdej strony tak długo, aż się zarumienią. Następnie podlewamy wodą i dusimy.
Cebule kroimy w plastry i dorzucamy do mięsa, podobnie czosnek.
Na patelnię dorzucamy również wszystkie przyprawy i dusimy do miękkości mięsa.
Kiedy nasze mięso jest już miękkie, plastry wyjmujemy na talerz, a sos blendujemy na gładko, po czym plastry mięsa ponownie wkładamy na patelnię, do sosu.
Podajemy z multigrano ugotowanym wg wskazówek producenta oraz świeżą surówką.
Chętnie bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuń