piątek, stycznia 20, 2017

Duszony schab

Duszone mięsa są świetną alternatywą dla kochających kotlety i sos, bo to takie 2in1. Dobrze uduszony schab charakteryzuje się niezwykłą kruchością, a sos na jego bazie jest aromatyczny i pełny. Mimo tego, że schab nie należy do tłustych mięs, to sosik jest godzien uwagi. Takie gulaszowe sosy rewelacyjnie smakują z kaszą. Ja podałam dzisiejszy schab z Multigrano z siemieniem lnianym. Jeżeli jeszcze nie znacie produktów marki Sonko to serdecznie polecam kliknąć, zapoznać się z tematem i wyruszyć na łowy do sklepu, bo warto moi drodzy! :)


Potrzebujemy:
  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej mielonej włoszczyzny
  • i łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta tymianku, rozmarynu, oregano, szałwii, mięty
  • 3 suszone żurawiny
  • Multigrano z sieniemiem lnianym od Sonko
Schab kroimy w 1 cm plastry i układamy na rozgrzanej, suchej patelni. Trzymamy z każdej strony tak długo, aż się zarumienią. Następnie podlewamy wodą i dusimy.

Cebule kroimy w plastry i dorzucamy do mięsa, podobnie czosnek.

Na patelnię dorzucamy również wszystkie przyprawy i dusimy do miękkości mięsa.

Kiedy nasze mięso jest już miękkie, plastry wyjmujemy na talerz, a sos blendujemy na gładko, po czym plastry mięsa ponownie wkładamy na patelnię, do sosu.

Podajemy z multigrano ugotowanym wg wskazówek producenta oraz świeżą surówką.




1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger