Śledzie na naszych stołach królują dość często, głównie podczas świąt Bożego Narodzenia, a także podczas karnawału. Prosta i szybka sałatka wykonana z filetów śledziowych solonych a'la matjas, u mnie od SEKO to smakująca każdemu amatorowi śledziowych przetworów propozycja. Nie zabierze Wam dużo czasu, a efekt gwarantowany.
Potrzebujemy:
- 350 g filetów śledziowych solonych a'la matjas, u mnie od SEKO
- 4 jaka ugotowane na twardo
- 2 ogórki kiszone
- 1 jabłko
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- pieprz
Filety wyjmujemy z zalewy i moczymy w świeżej wodzie, około 2-3 godziny. Po tym czasie sprawdzamy, czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, czynność powtarzamy. Moje filety po pierwszym moczeniu były już idealne do tego, aby zrobić z nich sałatkę.
Filety kroimy w grubą kostkę i umieszczamy w misce, w której będziemy mieszać całość.
jabłko obieramy i kroimy w mniejszą kostkę, a ugotowane na twardo jajka, ogórki kiszone oraz cebulę siekamy bardzo drobno.
Wszystko umieszczamy w misce i dodajemy jogurt, majonez i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki do tzw. "przegryzienia".
Wpis powstał przy współpracy z firmą SEKO
Fajny przepis. Zrobię w karnawale :)
OdpowiedzUsuń