Zdrowsza wersja sklepowych żelków. Te są na prawdę twarde, aby były bardziej miękkie proponuję dodać 3 łyżeczki agaru. Można je również przyrządzić z żelatyną, wtedy postępujemy wg wskazówek producenta żelatyny, ponieważ żelatyna żelatynie nie równa.
Moja wersja żelków została zrobiona z Syropu z czarnego bzu od Krokus, przydadzą się szczególnie w okresie wzmożonych zachorowań wśród dzieci.
Potrzebujemy:
- 150 ml Syropu z czarnego bzu od Krokus
- 100 ml wody
- 4 płaskie łyżeczki agar-agar
Syrop wraz z wodą zagotowujemy.
Do gotującego się płynu dodajemy agar i mieszamy do rozpuszczenia. Gotujemy jeszcze krótką chwilę.
Masę rozlewamy do silikonowych foremek na lód. Warto pokusić się o różnorakie kształty, ponieważ żelki wychodzą na prawdę dobrze z silikonu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego