poniedziałek, stycznia 23, 2017

Żelki z czarnego bzu

Zdrowsza wersja sklepowych żelków. Te są na prawdę twarde, aby były bardziej miękkie proponuję dodać 3 łyżeczki agaru. Można je również przyrządzić z żelatyną, wtedy postępujemy wg wskazówek producenta żelatyny, ponieważ żelatyna żelatynie nie równa.
Moja wersja żelków została zrobiona z Syropu z czarnego bzu od Krokus, przydadzą się szczególnie w okresie wzmożonych zachorowań wśród dzieci.


Potrzebujemy:
Syrop wraz z wodą zagotowujemy.
Do gotującego się płynu dodajemy agar i mieszamy do rozpuszczenia. Gotujemy jeszcze krótką chwilę.
Masę rozlewamy do silikonowych foremek na lód. Warto pokusić się o różnorakie kształty, ponieważ żelki wychodzą na prawdę dobrze z silikonu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger