Tego szukasz?

11 lut 2017

Różane mini bułeczki

Zbliża się czas miłości ze zdwojoną siłą. Takie trochę sztucznie napędzane święto, którego jak dla mnie mogłoby nie być, bo kochać należy każdego dnia, a nie tylko tego jednego, wyznaczonego. ;) Jednak "ja" to nie "wszyscy" i postanowiłam wyjść temu naprzeciw. Przygotowałam bułeczki, wypełnione Konfiturą z płatków róży od Ogródka Dziadunia. Tak myślę, że na zbliżające się święto będą wprost idealne. Male, do odrywania, pełne różanej miłości.. 



Potrzebujemy:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
W misce mieszamy mąkę z solą i tworzymy dołek, w który dodamy teraz resztę składników, a mianowicie rozpuszczone drożdże, ciepłe mleko, roztopione masło i cukier. Wyrabiamy elastyczne ciasto odchodzące od miski. Ciasto będzie dość luźne, ale pamiętajmy, że im więcej dosypiemy mąki, tym ciasto będzie bardziej zbite i w niczym nie będzie przypominało słodkich bułeczek.
Ciasto odstawiamy na około 30 min - 1 h do podwojenia objętości.
Kiedy nasze ciasto już sporo urośnie, na blat wysypujemy nieco maki i rozpłaszczamy je, aby nożem pokroić je w dowolne małe kwadraty. 
Każdy z kwadratów rozpłaszczamy dodatkowo na dłoni i nadziewamy konfiturą, zlepiając końce tak, aby jak najbardziej zamykały konfiturę w środku. W razie czego wypływająca konfitura w niczym nam nie przeszkodzi, będzie tylko lepiej :) 
Kuleczki nadziane konfiturą układamy obok siebie w blaszce, ja piekłam w silikonowym sercu i w mojej blaszce zmieściły się dwa poziomy bułeczek.
Jak już wszystkie bułeczki ulepimy odstawiamy je przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia, na około 30 minut.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut. Nie nagrzewamy wcześniej piekarnika.


1 komentarz:

Wszystkiego smacznego