Pizza bez wyrastania, na cienkim spodzie, a wreszcie na spodzie, który nie jest w pełni pszenny. Maksymą jest minimum składników. Mamy wtedy pewność, że pizza będzie pizzą, a nie zupą :)
Ważne jest także to, żebyśmy używali na prawdę smacznych składników, których jakość nie powinna podlegać żadnym wątpliwościom.
To jest także pizza numer jeden naszego 3 latka, bo po raz pierwszy jadł ją z tak wielką ochotą. :)
Potrzebujemy:
- 50 g opiekanych płatków jęczmiennych Sonko
- 300 g mąki pszennej typ 00
- 190 g ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 20 g oliwy
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 8 łyżeczek przecieru pomidorowego
- 300 g sera korycińskiego swojskiego z pomidorem, bazylią i czosnkiem, na przykład Bielec
- 6 pieczarek
- 1 świeży pomidor
- szczypiorek, bazylia
Płatki jęczmienne mielimy/blendujemy, dosypujemy mąkę pszenną i mieszamy wszystko razem z solą.
Do ciepłej wody kruszymy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do mąki dodajemy oliwę i mieszaninę wody z drożdżami. Wyrabiamy elastyczne ciasto, ręcznie potrwa to około 10 minut, robotem wystarczą 3-4 minuty.
Ciasta nie odstawiamy do wyrośnięcia.
Uzyskaną kulkę ciasta dzielimy na dwie części i wykładamy naoliwione foremki do pizzy lub tarty, muszą mieć średnicę od 26 cm do 28 cm średnicy.
Brzegi ciasta również smarujemy lekko oliwą.
Około 1-5 cm od brzegów zaczynamy rozsmarowywać po 4 łyżeczki przecieru pomidorowego, kierując się ku środkowi.
Ser koryciński ucieramy na tarce i posypujemy nim nasze pizze zaraz po posmarowaniu sosem. Na każdą z nich musicie zużyć około 1/8 utartego sera.
Pieczarki kroimy w plasterki i układamy na pizzy, pomidory kroimy w półplasterki i również układamy na pizzy. Całość posypujemy resztą sera, po połowie na każdą z pizz.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni przez 15 minut lub krócej. wszystko zależy od tego jak pracuje Wasz piekarnik.
Po upieczeniu przystrajamy posiekanym szczypiorkiem i liśćmi bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego