Tego szukasz?

28 kwi 2017

Sernik gotowany na herbatnikach

Ten sernik jest jeszcze mniej wymagający niż sernik na zimno, a smakuje dużo lepiej, przynajmniej mi, więc może i Tobie zasmakuje jego przepyszny karmelowy smak?
Cukier kokosowy i masa kajmakowa nadają mu pięknej karmelowej barwy, warstwy herbatników są delikatnie widoczne, a gruba warstwa kakao idealnie przełamuje słodycz kajmaku. Przepyszne ciasto na majówkę i nie tylko! :)


Potrzebujemy:

  • 200 g masła
  • 100 g cukru kokosowego, na przykład Terrasana
  • puszka masy kajmakowej
  • 700 g twarogu mielonego 3-krotnie
  • 3 jaja
  • 2 budynie waniliowe w proszku (łącznie 80 g)
  • około 300 g herbatników
  • gorzkie kakao, na przykład Terrasana
Masło + cukier kokosowy + 300 g masy kajmakowej rozpuszczamy do postaci płynnej.
Następnie do płynu dodajemy zmielony twaróg i doprowadzamy do wrzenia, często mieszając, bo masa lubi się przypalić.
W międzyczasie roztrzepujemy jajka z proszkiem budyniowym i dodajemy do wrzącej masy serowej, szybko mieszając, aby nie zrobiła się jajecznica. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy ze źródła ciepła.

Tortownicę o średnicy około 26 cm, można węższą, wtedy sernik będzie wyższy, wykładamy folią aluminiową lub dobrym, grubym papierem do pieczenia.

Wykładamy dno herbatnikami i smarujemy resztą masy kajmakowej. Przykrywamy drugą warstwą herbatników.

Na to wylewamy 1/2 masy twarogowej i przykrywamy już ostatnią warstwą herbatników. Na herbatniki wylewamy pozostałą część masy twarogowej, wyrównujemy szpatułką i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, aby herbatniki pięknie zmiękły, a masa twarogowa zrobiła się przepysznie zwarta.

Przed podaniem oprószamy obficie gorzkim kakao.


Do przetestowania otrzymałam również masła orzechowe, bardzo kremowe i przepyszne, za migdałowe oddałabym na prawdę wiele, poszło "na pniu".





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego