Surówka z marchewki i jabłka
Uwielbiam warzywa stir fry. Jest to metoda szybkiego smażenia na dużym ogniu. Warzywa pozostają nadal chrupkie i soczyste. Moje nowe urządzenie, w którym się zakochałam (to wciąż małe słowo!) pozwoliło mi w niezwykle szybki sposób cieszyć się tym daniem, a warzywa i owoce były świetnie poszatkowane, równiutko, tak jak lubię! :) Bo ważna jest również estetyka dania, bezwiednie pociachane warzywa nie są atrakcyjne. Nie sprowadzajmy jedzenia do zaspokojenia potrzeby głodu, delektujmy się nim :)
Surówka z marchewki to taka najbardziej podstawowa surówka do obiadu, do której składniki po prostu znajdują się niemalże w każdym domu. Marchewka, jabłko i cebula to podstawowe składniki, z których wychodzi naprawdę pyszna surówka na ciepło.
Potrzebujemy:
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 marchewki
- 1 mała cebula
- 1/2 twardego jabłka
- sól
- biały pieprz
- tymianek
Marchew, cebulę i jabłko kroimy spiralnie, na najmniejszej wielkości oczkach, układamy na osobnych talerzykach.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i wsypujemy na nią cebulę, chwilę smażymy na dużym ogniu, następnie dodajemy jabłko i również chwilę smażymy.
Na koniec dodajemy marchewkę i przyprawy. Smażymy do momentu, aż marchew lekko zmieni kształt. Musi być nadal chrupiąca.
Podajemy gorące do obiadu lub jako samodzielne danie posypane na przykład pestkami sezamu i dyni.
Bardzo ciekawy przepis .. Hmmm ;D
OdpowiedzUsuń